Диякони приїхали в Червоноград

Чи не кожного тижня наша парафія приймає гостей. Цього разу до нас завітали диякони Іван та Володимир з  Вищої  Духовної  Семінарії Львівської Архідієцезії Латинського Обряду.

Диякон – це служитель церкви, найближчий помічник єпископа та священика. Самостійно проводити св. Месу він не може, проте має можливість з дозволу пресвітера читати Євангеліє, проголошувати проповідь. У разі потреби з благословення священика чи єпископа може відслужити таїнства хрещення, асистувати при таїнстві подружжя, відправити похорон, Утреню чи Вечірню. Диякон відноситься до першого ступеня священства, а після нього є ще священик і єпископ. Також дияконство поділяється на два види: перехідне і стале. Служителі, що відносяться до останнього, священиками не будуть і можуть бути одруженими. А диякони, що відносяться до перехідних, в майбутньому стануть пресвітерами чи єпископами. Також вони мають дотримуватися целібату.

Диякони, що гостювали в нас, відносяться до категорії перехідних.

Приїхали вони в суботу ввечері, 4 червня. У той час ще тривала лекція катехизму для молоді. Тому була чудова нагода усім познайомитися та поспілкуватися.

У неділю, наступного і останнього дня, диякони з дозволу отця Миколи брали участь у проведенні Літургій. А наприкінці Служб Божих діти та молодь мали можливість отримати від дияконів Івана та Володимира благословення.

«Спочатку я хотів бути військовим, далі – лікарем. Проте Бог подарував мені бажання бути священиком. Ніколи б не подумав, що трапиться саме так», - сказав диякон Іван під час однієї зі своїх проповідей.

Наприкінці гості побажали парафіянам Божого благословення і всього найкращого.

Фото і текст: Оксана Гірчак