Taize Praha 2014/2015

На європейську зустріч молоді до Праги з парафії Зіслання Святого Духа у м. Червонограді, вирушило 4 особи: о. Микола Леськів, Оксана Гучок і ми Катерина та Олексій Грібові. Наша незабутня подорож розпочалася 28 грудня 2014 року.

Першою зупинкою - був Краків, де зранку в Санктуарії св. Йоана Павла ІІ, в нас була Свята Меса під час якої всі подружні пари отримали благословення від священиків, так як це було Свято Святої Родини.

Вперше в житті нас одночасно благословляло так багато священиків. Потім ми мали оглядову екскурсію по місті, відвідали Вавельський замок і стару частину міста. А також був вільний час, де мали можливість побачити безліч історичних пам’яток та костелів, в яких також молилися за МИР в УКРАЇНІ. По чудовому дню в Кракові ми відправились до Праги.

На цій зустрічі було 25 тисяч молодих людей, з різних конфесій, віросповідань і з різних країн світу, а з України було – 3500 тисячі. Після реєстрації нас розділили на невеличкі групи, по 30 чоловік, і відправили на місце ночівлі. Ми були в групі з о. Миколою та о. Олександром і жили на території протистанської  парафії в початковій школі. Крім нас там ще була молодь з Італії, Німеччини, Польщі, Хорватії, Франції і навіть один хлопець з Австралії.

Кожен день розпочинався від Євхаристії на місці ночівлі, а потім зустрічі, молитви та семінари відбувалися в різних частинах Праги. Нас особливо вразили вечірні молитви, де кожного дня о 19.00 в назначеній халі, збиралося від 3 до 5 тисяч людей, які об’єднувалися в молитві. Там була дуже чудова атмосфера і під час самої молитви відчувалось велике духовне піднесення. Ми не очікував, що аж так нам сподобається, не думали, що зможемо зосередитися на молитві в колі стількох тисяч людей…це несамовитий спокій… таке треба відчути і пережити. Також винятковою і незабутньою була молитва в Празькій Катедрі, де зібралися всі українці.

Пообіді, 3 січня 2015 року, був виїзд з Праги до Дрезден, де була цікава екскурсія вулицями міста, а потім повернення до Львова.

Коли розпочиналося паломництво, в автобусі для нас майже всі були чужими, а повертаючись було таке враження, що всі стали рідні. Дорогою, ми мали можливість краще познайомитися між собою, підходячи до мікрофону розповідали про себе і кожен ділився з якою метою їде на цю зустріч. В нашому автобусі були: католики, греко-католики, православні, протестанти і новонавернені євреї. А супроводжували нас священики: наш о. Микола Леськів, о. Олександр Кусий, о. Андрій Гано та с. Кароліна, дуже позитивна та весела монахиня.

Ми вдячні Богові за цю приємну та повну вражень подорож, а також хочемо висловити велику подяку нашому настоятелю, о. Миколі Леськів, за те, що напоумив нас і допоміг з документами, а також дав натхнення для цього паломництва. Завдяки Отцю, ми дуже збагатилися духовно. І з нетерпінням чекаємо наступної подорожі, щоб знову відчути цей дух єдності у спільній молитві з молоддю цілого світу.

Олексій і Катерина Грібові

СВІТЛИНИ