Римо-Католицька Церква, 1 листопада,  відзначає Урочистість Всіх Святих. У цей день, о 14 годині, римо-католики парафії Зіслання Святого Духа, разом з о. Миколою вшановували пам'ять померлих на старому Кристинопільському цвинтарі.

Святі залишили нам приклад, як наслідувати Христа, вони також є нашими заступниками на небесах завдяки таємниці спілкування святих. Сьогодні Церква налічує близько 40 000 офіційно визнаних святих і щороку до лику святих зараховуються нові особи. Але в день усіх святих Церква вшановує усіх, хто прославив Бога, не лише тих, чиї імена записані, але і тих, хто відомий лише одному Господові.

У спомин усіх померлих, 2 листопада, а також протягом цілого місяця Церква закликає нас до молитви за померлих, тому що вони потребують нашої допомоги, щоб вповні перебувати з Богом. Відвідуючи кладовища в дні з 1 по 8 листопада ми можемо отримати відпуст для душ у чистилищі. Відпуст в Церкві тісно пов'язаний з таїнством Покаяння. Здійснюючи важкий гріх, людина позбавляє себе спілкування з Богом і тим самим можливості увійти до життя вічного. Це називається "Вічною карою". Але навіть найменший гріх спричиняє за собою певне зло і порушує відносини людини з Богом і світом. Результатом цього є "тимчасова кара", очиститися від якої можна або за життя, або після смерті у Чистилищі.

Відпуст – це відпущення тимчасової кари за гріхи, провина яких вже згладжена в таїнстві Покаяння. Відпуст можна отримати тільки для себе або для померлих. Для того, щоб його отримати, необхідно дотриматися декількох умов:

  1. Знаходитися в стані освячуючої благодаті. (Приступити до таїнства Сповіді, але не обов'язково цього дня).
  2. Мати намір отримати відпуст. Треба також усвідомити, за кого хочу його пожертвувати.
  3. Відвідати кладовище з 1 по 8 листопада і помолитися "Отче наш" і "Вірую" в намірах Святішого Отця.
  4. Прийняти Святе Причастя в день, з яким пов'язаний відпуст.
  5. Потрібна відсутність прихильності до якого-небудь гріха, навіть найменшого.

Вічне спочивання дай усім померлим Господи, а світло віковічне нехай їм світить. Нехай спочивають у вічному мирі. Амінь.

с. Оксана Понідзельська CSSE