ПАСХАЛЬНА ВІГІЛІЯ У ВЕЛИКУ НІЧ

Велика субота - це останній день перед Великоднем. Для віруючих це і скорботний, і радісний день: Христос ще лежить у гробниці, ще не сталося Воскресіння, але вже все наповнено перед великодньою радістю. У день Великої суботи Церква згадує тілесне поховання Ісуса Христа.

В цей день ми молилися і розмірковували про Таємницю Спасіння.

Починаючи від наймолодших парафіян, кожен мав можливість прийти на Адорацію до Господньої Гробниці та подякувати Йому за страждання і смерть заради нас. Також в цей день було освячення великодніх страв.

Надвечір’я Пасхи розпочалося з Літургії Світла на парафіяльному подвір’ї, біля вогнища, де священик запалив пасхальну свічку «Пасхал» і вирушив до Храму проголошуючи «Світло Христа». Потім урочисто пролунав древній християнський гімн «Exultet» і розпочалася Літургія Слова під час якої читається не три читання, як у звичайні дні, а дев'ять.  Після читань зі Старого Заповіту пролунав гімн Gloria, і вперше від літургії Великого четверга зазвучав орган і дзвони.

Закінчилася Євхаристія урочистим благословенням зі спів «Алілуя» та проголошенням «Христос воскрес», на що всі присутні відповіли «Воістину воскрес».

Адміністратор

СВІТЛИНИ: АДОРАЦІЯ ТА ОСВЯЧЕННЯ ВЕЛИКОДНІХ СТРАВ і ПАСХАЛЬНА ВІГІЛІЯ У ВЕЛИКУ НІЧ