Чудотворна Ікона Матері Божої Белзької (Ченстоховської)

Чудотворна ікона Матері Божої Белзької (Ченстоховської), як говорить традиція належить до ікон написаних св. Лукою Євангелистом. Християни Її старанно переховували та оберігали, а в ІV столітті подарували цю ікону св. Гелені, котра перевезла Її до Константинополя.

Деякі джерела подають, що ікона потрапила на Київську Русь завдяки дружині Князя Володимира, Анною, котра походила з Візантії і привезла цю ікону з собою. Також ці джерела припускають, що цією іконою міг благословлятися шлюб Князя Володимира і Анни.

У ХІІІ столітті завдяки князю Леву Даниловичу, правителю Галицько-Волинського князівства ця ікона потрапляє до древнього міста Белза, де зберігається в замковій каплиці. А після смерті князя Юрія ІІ Болеслава, який залишив трон без намісника, власником ікони стає Владислав Опольчик, котрого у 1377 році призначив управителем Белза король Людовик Угорський.

В зв’язку з Татарськими війнами, Владислав Опольчик бажає врятувати чудотворну ікону і вивезти Її з Белза до Ополя. Але упряж коней не хотів рушити з місця аж до того часу поки князь не пообіцяв передати цю ікону в монастир на Ясній Горі в Ченстохові. І від того часу, тобто з 1382 року чудотворна ікона знаходиться в Ченстохові де по сьогодні піклується про всіх хто до Неї прибігає.

Цього року 2017 виповнюється 635 років перенесення чудотворної ікони Матері Божої Белзької до Ченстохови, 300 років від коронації папськими коронам, а також 325 років заснування нашого міста Кристинополя-Червонограда, котре знаходиться неподалік Белза, тому з цієї нагоди, 14 червня, на Ясній Горі в Ченстохові відбулася молитва за місто Кристинопіль-Червоноград, в якій взяли участь жителі нашого міста.

о. Микола Леськів