Перепоховання в Червонограді останків Міхала Жевуського та родини Вишневських

З благословення архієпископа Мечислава Мокшицького 3 листопада у Червонограді Львівської області відбулося перепоховання останків польського урядника і військового діяча Міхала Жевуського та родини Вишневських. Ініціативу місцевих римо-католиків, Червоноградського відділу Товариства Польської Культури Львівщини і Червоноградської філії Львівського музею історії релігії підтримала влада міста.

Вічний спокій муміфікованого тіла шляхтича Міхала Флоріана Жевуського гербу Кривда, котрий жив у XVII ст., помер у Львові і був похований в гробівці у Старому Роздолі, порушили радянські вандали.

«Мумія Міхала Жевуського з’явилася у Червонограді в 1980 році, коли в недіючій монастирській церкві отців василіян створили філію Львівського музею історії релігії та атеїзму - розповіла директор відділення теперішнього музею Галина Гриник. – Мумія була виставлена в дерев’яному ящику під склом. У 1989 році приміщення храму повернули греко-католикам, а музей перебрався до Палацу Потоцьких. Після усунення з експозиції атеїстичної пропаганди мумію зберігали у підвальному фондосховищі. Ми вели перемовини з релігійною громадою в Старому Роздолі, щоби вона належно перепоховала останки Міхала Жевуського».

У 2001 році Міністерство культури України дозволило вилучити з музею номерний експонат мумії, однак через несприятливі обставини в Старому Роздолі вона продовжувала залишатися в підземеллях Палацу Потоцьких у Червонограді. «Тому я дуже вдячна адміністратору парафії РКЦ у Червонограді о. Миколі Леськіву, котрий разом із польською громадою міста взявся за перепоховання останків Михайла Жевуського і родини Вишневських – зазначила Галина Гриник. – Для нас це важлива і довгоочікувана подія. Сьогодні ми здійснили людський вчинок. Християнський вчинок».

Отець Микола Леськів пояснив, що ще 10 років тому старий кристинопольський цвинтар (Кристинополь - стара назва Червонограда) був дуже занедбаний. Єдина стежка провадила до розграбованої і зруйнованої каплиці-усипальниці родини Вишневських. Там збиралися пияки, наркомани і безпритульні. Парафіяни і члени місцевого відділу Товариства Польської Культури Львівщини на чолі з п. Наталією Жук розчистили цвинтар та знайшли фахівців, які завдяки підтримці Міністерства культури і національної спадщини Польщі та доброчинців здійснили першочергові ремонтно-реставраційні роботи в каплиці, підготували крипти для перепоховання останків Міхала Жевуського і родини Вишневських.

Пані Наталя Жук звернула нашу увагу на родинний герб Прус I та залишки напису латиною на трикутному фронтоні збудованої наприкінці XIX ст.: «SACRATISSIM COR JESU MISERERE NOBIS» («ПРЕСВЯТЕ СЕРЦЕ ІСУСА, ПОМИЛУЙ НАС»). У каплиці були поховані члени родини Вишневських, які з 1848 до 1926 року володіли колишнім палацом Потоцьких у Кристинополі й посідали важливе місце в історії міста.

«Під час розчищення крипт були знайдені останки Вишневських, рештки знищених мармурових плит з інскрипціями, уламки трун – розповіла Наталя Жук. – Після кропіткої праці зі складання знайдених уламків надмогильних плит вдалося ідентифікувати 5 похованих там осіб. Це Тадеуш Вишневський, його мама Тереза з Ковнацьких, дружина Юліанна фон Стадіон Вартґаузен, онук Ян Едвард Вишневський. Відомо також, що в криптах каплиці поховано теж Ярослава Вишневського, австрійського дипломата, першого радника австрійського посольства у Мексиці».

Чин похорону розпочався в новому парафіяльному костелі Святого Духа, куди внесли дві труни з останками Міхала Жевуського і родини Вишневських. Св. Месу очолив о. Ян Веселовський OFM з Рави-Руської. Співслужили о. Казимир Шалай з Сокаля та о. Микола Леськів, котрий виголосив проповідь. Після спільних молитов у храмі та на цвинтарі представники міської влади Червонограда, музею, польської громади та Генерального консульства Польщі у Львові подякували організаторам перепоховання останків померлих.

Автор: Костянтин Чавага

За матеріалами: www.rkc.lviv.ua

СВІТЛИНИ

ВІДЕО: БУЖНЕТ - ТЕЛЕКАНАЛ ПРИБУЗЬКОГО КРАЮ

KURIER GALICYJSKI TV