РОЗПОРЯДОК ПАСХАЛЬНИХ БОГОСЛУЖІНЬ 2024

 

 РОЗКЛАД ВЕЛИКОДНІХ БОГОСЛУЖІНЬ У 2024

24 БЕРЕЗНЯ 2024

ПАЛЬМОВА (ВЕРБНА) НЕДІЛЯ

09.00 - Свята Меса

11.00 - Процесія з пальмовим гіллям і Свята Меса

ПАСХАЛЬНЕ ТРИДЕННЯ

28 БЕРЕЗНЯ 2024

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

19.00 - Меса Господньої Вечері

29 БЕРЕЗНЯ 2024

ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ

08.00 - Темна Утреня

18.30 - Хресна Дорога

19.00 - Літургія Господніх Страстей

Адорації Пресвятих Дарів біля Гробу Госпднього до 21.00

30 БЕРЕЗНЯ 2024

ВЕЛИКА СУБОТА

08.00 - Темна Утреня

Адорація Пресвятих Дарів біля Божого Гробу з 09.00 до 18.00

Освячення Великодніх Страв о 09.00, 15.00 і 21.30

19.00 - Пасхальна Вігілія у Велику Ніч

31 БЕРЕЗНЯ 2024

НЕДІЛЯ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО

08.00 - Резурекційна Процесія і Пасхальна Меса

01 КВІТНЯ 2024

ВЕЛИКОДНІЙ ПОНЕДІЛОК

11.00 - Пасхальна Меса

18.00 - Пасхальна Меса

ЩО БУДЕ ВІДБУВАТИСЯ ЦИМИ ДНЯМИ?

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

У Великий Четвер Ісус зі своїми учнями спожив Останню Вечерю, обмив їм ноги і під час молитви в Гетсиманському саду був ув’язнений.

Всі ці події будуть відображені в літургії цього дня: вірні візьмуть участь в Євхаристії, яка є спомином Останньої Вечері, а також будуть дякувати за дар священства, Таїнства Церкви котре було встановлене разом з Євхаристією під час цієї вечері. Священик після проповіді омиє ноги дванадцятьом мужчинам даючи приклад взаємної любові і служіння один одному. На спомин про ув’язнення Ісуса на завершення Святої Меси Пресвяті Дари будуть перенесені до приготовленої темниці, де вірні будуть перебувати на чуванні з Христом.

ВЕЛИКАА П’ЯТНИЦЯ

У Велику П’ятницю Ісус пройшов Хресною Дорогою на Голгофу де був розіп’ятий на хресті помер і був похований.

В цей день вірні дотримуються строгого посту. Також у Велику П’ятницю та Велику Суботу, згідно зі стародавньою традицією, Церква не звершує ніяких таїнств, крім Покаяння і Єлеопомазання хворих.

Вірні візьмуть участь в Хресній Дорозі, а потім в Літургії Господніх страстей. Ця літургія розпочнеться від молитви священника котрий ляже долілиць на підлогу, а вірні стануть на коліна і певний час молитимуться в тиші. Під час Літургії Слова вірні вислухають пророцтво Ісаї, Послання до Євреїв та опис Господніх страстей за св. Йоаном. Після Вселенської молитви вірні візьмуть участь в урочистій адорації святого Хреста. Священик з міністрантами принесе до храму Хрест накритий фіолетовим або червоним вельоном. Відслонюючи Хрест священик тричі підносить його показуючи вірним, потім вірні проходитимуть процесією перед Хрестом і вшанують його, преклоняючи коліно. Після завершення літургії Господніх страстей, священик перенесе Пресвяту Євхаристію до Гробу Господнього і розпочнеться адорація, яка триватиме до 21.00. До цього часу церква буду відчинена.

ВЕЛИКА СУБОТА

У Велику Суботу Церква перебуває біля Господнього Гробу, роздумуючи над страстями, смертю Христа та над Його зішестям у відхлань, і, перебуваючи в пості та на молитві, очікує Його воскресіння.

В цей день освячуються страви на Великодній сніданок.

Священик виставить Пресвяту Євхаристію біля Гробу Господнього для адорації, (09.00 до 18.00) впродовж цього часу церква буде відкрита аж до звершення літургії Пасхальної Вігілії.

«Вігілія цієї ночі – урочистість, яка з усіх урочистостей є найбільшою і найшанованішою». Розпочнеться Пасхальна літургія на подвір’ї храму біля запаленого вогнища, яке освятить священик. Від освяченого нового вогню священик запалює свічку, пасхал котрий символізує Христа – «Світло світу». Священник бере палаючий пасхал і всі вирушають в процесії до храму. Піднімаючи в гору пасхал священик показує його вірним промовляючи: «Світло Христа», вірні відповідають: «Богу подяка» і від пасхалу запалюють свої свічки. Священик співатиме Великоднє Послання, після його завершення вірні гасять свічки.

В цю Вігілію вірні слухатимуть Слово Боже - дев’ять читань, сім з Старого Заповіту і два з Нового Заповіту.

Після Літургії Слова священик освятить воду, якою окропить вірних. Всі присутні з запаленими свічками відновлять обітниці хрещення. Богослужіння продовжить Євхаристійна літургія, а після урочистого благословення священик освятить великодні страви.

НЕДІЛЯ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО

 «Резурекційна процесія є урочистим проголошенням воскресіння Хреста і закликанням всього створіння до участі в тріумфі Воскреслого».

Вірні вирушать в процесії несучи хрест, пасхал і фігуру воскреслого Господа. Після процесії розпочнеться Свята Меса.