Єпископ Едвард Кава у Велику П'ятницю молився в Червонограді

У Велику П’ятницю Ісус пройшов Хресною Дорогою на Голгофу, де був розіп’ятий на хресті помер і був похований.

В цей день вірні нашої парафії єднаючись зі стражданнями Ісуса, взяли участь в Хресній Дорозі, а потім і в Літургії Господніх страстей, яку очолив Єпископ Едвард Кава OFM Conv.

Ця літургія розпочалася від молитви Єпископа, котрий лежав долілиць на підлозі, а усі вірні стояли на колінах і певний час молилися в тиші.

Під час Літургії Слова вислухали пророцтво Ісаї, Послання до Євреїв та опис Господніх страстей за св. Йоаном. Опісля Єпископ Едвард у проповіді підкреслив три важливі пункти Страсної П’ятниці, над якими заохотив нас задуматися:

І – Гетсиманський Сад – який є сад моєї душі? Рясний з плодами? Чи може подібний до пустині? Моя душа – це сад чи пустиня?

ІІ – зустріч Ісуса з солдатами, які прийшли Його схопити – на відповідь Ісуса «Я Є!» - всі відступили назад. Чому?... Бо це ім’я Бога.

Ісус сьогодні також і нам об’являє Ім’я Боже, так як Мойсею (Вих 3, 14) і солдатам. «Я Є!» - Бог нам показує свою ЛЮБОВ. Йде на смерть – бо так КОХАЄ…

ІІІ – дуже важливе – відкриття Дерева Життя… Дві балки на хресті вертикальна і горизонтальна – символізують Дві Заповіді Любові. Вертикальна – будеш любити Бога свого, горизонтальна – люби ближнього свого…

Після Вселенської молитви була урочиста адорації святого Хреста. Священик з міністрантами приніс до храму Хрест накритий червоним вельоном. Відслонюючи Хрест Отець Єписком тричі підносив його показуючи вірним, потім кожен міг вшанувати Хрест преклоняючи коліно і цілуючи Його.

На завершення літургії Господніх страстей, Єпископ переніс Пресвяту Євхаристію до Гробу Господнього де і розпочалася адорація.

Вірні також привітали Єпископа Едварда з Священичим Днем і уродинами.

с. Оксана Понідзельська CSSE

Світлини: Галина Мельничук