МОЩІ 28 СВЯТИХ ВІДВІДАЛИ ЧЕРВОНОГРАД

В одному реліквярії зібрано мощі 28 святих та блаженних Католицької Церкви, які залишили свій слід на території України. Усіх святих та блаженних котрі підпадають під цю категорію було 55, але їхні мощі ще не доїхали до України.

Розпочинає цей список св. Гіацинт (Яцек) Одровонж, який в ХІІІ ст. заснував перший домініканський монастир у Києві, а також в Галичі та Львові.

«Саме в оточеному татарами Києві відбулося знамените Гіацинтове чудо — явлення святому Богородиці й спасіння ним алебастрової статуї Матері Божої. Згодом вона отримала назву Гіацинтової (Яцкової), стала однією з найшановніших реліквій домініканського монастиря у Львові, атрибутом св. Гіацинта.

Не бракує тут і святих ХVII ст. - святий Андрій Боболя, який здобув собі звання «ловця душ» і «апостола Полісся». Це його нетлінне тіло, 300 років після поховання у пінській землі, було виставлене в 1922-1924 рр. в Москві, в Музеї природничих наук. Тільки через зусилля Апостольського Престолу, після урочистостей канонізації, тіло Боболі повернулося в Польщу.

Є і святі, які жили на переломі XIX – ХХ століть, як св. Зигмунт Гораздовський, львівський священник, який з 1871 по 1872 вів душпастирське служіння у с. Тартакові 20 км. від Червонограда, напевно проїжджав через наше місто.

Завершують список найновіші святі такі, як св. Йоан Павло ІІ чи бл. отець Владислав Буковинський, уродженець Бердичева, студент Яґеллонського університету, в’язень Совєтських ГУЛАГів, душпастир Казахстану та інших Радянських республік. Беатифікація о. Владислава відбулася 11 вересня 2016 року в Караганді.

 

о. Микола Леськів