Зміст статті


 

Християнське привітання

Слава Ісусу Христу! – Навіки слава!

Слава Ісусу Христу! – Слава навіки Богу!

(У різдвяний час)
Христос рождається! – Славімо Його!

(На Пасху)
Христос воскрес! – Воістину воскрес!

Щоденні молитви

Знак хреста
В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Молитва Господня
Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.

Ангельське привітання
Радуйся, Маріє, благодаті повна!
Господь з тобою! Благословенна Ти між жінками
і благословенний плід лона Твого, Ісус.
Свята Маріє, Мати Божа, молись за нас грішних, нині і в годину смерті нашої. Амінь.


Апостольський (Римський) символ віри
Вірую в Бога, Отця Вседержителя, Творця неба і землі, і в Ісуса Христа, Сина Його Єдиного, Господа нашого, що був зачатий від Духа Святого і народився від Марії Діви, що страждав за Понтія Пилата, був розп’ятий, і помер, і був похований, і зійшов у пекло. Третього дня воскрес із мертвих, вознісся на небеса і сидить праворуч Бога Отця Вседержителя, звідки прийде судити живих і мертвих. Вірую в Духа Святого, святу Вселенську Церкву, спілкування святих, відпущення гріх, воскресіння плоті, життя вічне. Амінь.

Славослів’я
Слава Отцю і Сину, і Святому Духу. Як було на початку, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Молитва про опіку Божої Матері

Під Твій захист прибігаємо, Пресвята Богородице Діво. Благаннями нашими не погорди у потребах наших, але від усяких небезпек завжди нас визволи, Діво преславная і благословенная.О Володарко наша, Заступнице наша, Посереднице наша, Утішителько наша! З Сином своїм примири нас, Синові своєму доручи нас, Синові своєму віддай нас.

Ангел Господній
Ця молитва читається тричі на день: ранком, в полудень та у вечірні години дня.

С. Ангел Господній благовістив Діві Марії
В. І зачала Вона від Духа Cвятого.
Радуйся, Маріє…


С. Ось я, Господня слугиня
В. Хай станеться Мені за Твоїм Словом.
Радуйся, Маріє…


С. І Слово стало Тілом
В. І оселилося між нами.
Радуйся, Маріє…


С. Молись за нас, Пресвята Богородице Діво,
В. Щоб ми удостоїлись обітниць Христових.

Молімось:
Просимо, Тебе, Господи, наповни нас Твоєю благодаттю, щоб ми, які через ангельське Благовіщення пізнали втілення Христа, Сина Твого, через страждання і хрест Його осягли славу воскресіння. 
Через того ж Христа, Господа нашого. -   Амінь

Славослів’я
Слава Отцю і Сину, і Святому Духу. Як було на початку, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. (тричі)

Молитва за померших

С. Вічне спочивання дай їм, Господи,
В. А світло віковічне нехай їм світить. Амінь.


МОЛИТВА
ДО МАТЕРІ БОЖОЇ БЕЛЗЬКОЇ

О Пресвята Мати і Володарко наша! З хорами Ангелів і святих нашого Народу в глибокій покорі встаємо на коліна перед Твоїм престолом! Ти здавна славишся незліченними чудами і щедротами в Твоїй Белзькій чудотворній іконі. Споглянь сьогодні на серця вірних, які з пошаною і відданістю, любов’ю і величанням скоряються перед Тобою. Поглянь своїм милостивим оком на нас, Твоїх підданих, і визволи нас від нікчемності і ганебності гріхів наших, наших сімей і нашого Народу. Відверни від нас невіру, а милосердним Твоїм плащем охорони нас від слушної кари Творця.

Оживи в нашому Народі, що віддає себе Твоєму володарству, щирих любителів Святої Віри. Зроби нас вірними і сталими синами Вселенської Церкви.

Надихай єпископів, допомагай священикам і Твоїм вірним. Бережи від злого молодь, випрошуй благодаті нових святих покликань до служіння Богові, наверни грішників, врятуй помираючих, додай витривалості справедливим, спаси душі в чистилищі. Будь для усіх притулком і захистом.

Просимо також: випроси у Сина Твого миру для цілого світу, захищай Святішого Отця, видиму главу Церкви, надихай керуючих народами, а особливо нашим Народом. Зволь дарувати нам благодать, про яку Тебе просимо… (в цьому місці представ своє прохання). О Пресвята Мати і Володарко наша! Будь для нас новою надією, Матір’ю Милосердя і Небесною Брамою, через яку ми зможемо увійти туди, де Ти царюєш, щоб разом з Тобою величати і прославляти Твого Сина Ісуса Христа, котрий живе і царює з Богом Отцем в єдності Святого Духа, Бог на віки вічні. Амінь.

_________________________________________________________
За дозволом Церковної Влади. №466 VN-29/17, Львів, 26.07.2017 р.

МОЛИТВА З РИМСЬКОГО МЕСАЛУ

Всемогутній і Милосердний Боже, в Пресвятій Діві Марії Ти дав своєму народові чудесну допомогу і захист, а Її святий образ з Белзького замку Ти прославив надзвичайним вшануванням вірних; вчини милостиво, щоб ми мужньо боролися, захищаючи віру на землі, а на небесах славили Твою перемогу. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні. Амінь.

АКТ ВІДДАННЯ ПАРАФІЇ ТА МІСТА ПІД ОПІКУ
ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ
В 325 РІЧНИЦЮ ЗАСНУВАННЯ КРИСТИНОПОЛЯ-ЧЕРВОНОГРАДА

Мати Божа з замку в Белзі і з Ясної Гори!

Після шістьох століть Ти повертаєшся на ці землі, де на протязі десятків років збиралися біля Тебе мешканці Белза і околиць, приносячи в молитві турботи і переживання, радості і болі, а понад усе віру, надію і любов.

З довірою віддавали під Твою материнську опіку долю Церкви і своєї родини.

Сьогодні, коли повертаєшся сюди, як Пастир Архідієцезії віддаю Твоїй Материнській турботі справи Церкви, її сьогодення і майбутнє.

Довіряю священиків і богопосвячені осіби, нехай завжди будують Царство правди, справедливості і миру, вірно служачи Божому народові.

Довіряю Твоїй опіці цю землю, місто Червоноград, його владу - духовну і цивільну – просячи Тебе бути допомогою для них, пригадуючи їм завжди, що повинні бути сіллю і світлом цієї землі.

Довіряю родини, нехай, живучи в єдності, любові і повазі до кожного життя виховують молоде покоління в дусі Євангелія. Нехай зникнуть серед них чвари, суперечки і гнів, а в серцях панує Христовий мир.

Тобі, Царице Миру, довіряю усіх, хто перебуває на війні, їхні родини стривожені долею своїх близьких. Стаю перед Тобою разом з жертвами цієї війни, скаліченими чоловіками, батьками і синами, просячи, щоб Ти була для них Зціленням Хворих, Утіхою Скорботних і Допомогою Вірних.

Твоїй опіці, добра Мати, віддаю дітей і молодь. Вони - наша надія і майбутнє парафіяльної спільноти. Нехай будуть Твоїми слухняними дітьми.

Зглянься над самотніми, старшими і хворими. Вони особливо потребують відчуття твоєї материнської опіки. Похиляйся над ними і веди до Дому Отця.

Усім, що приходять до Тебе, будь Матір’ю, щоб потішені і зміцнені, вони поверталися до своїх обов’язків.

Сповнені вдячності, стаємо перед Тобою і прагнемо прославляти Бога, єдиного в Святій Трійці, виспівуючи гімн слави «Te Deum», просячи, щоб Ти з нашими молитвами стояла перед Божим Троном і випрошувала нам потрібні до святості ласки. Амінь.

Архієпископ Мечислав Мокшицький, Червоноград, 12. 07. 2017 Р. Б.


МОЛИТВА ДО БОГА ОТЦЯ – УКЛАДЕНА ЄВГЕНІЄЮ РАВАЗІО

Мій Небесний Отче, як солодко і любо знати, що Ти – мій Отець, а я – Твоє дитя! Особливо тоді, коли небо моєї душі чорне, а мій хрест надто важкий, відчуваю необхідність сказати Тобі: Отче, я вірю в Твою любов до мене!

Так, я вірю, що Ти є моїм Отцем в кожну мить життя, і що я є Твоєю дитиною! Я вірю, що Ти любиш мене безкінечною любов'ю! Я вірю, що Ти опікаєш мене вдень і вночі, що жодна волосина не впаде з моєї голови без Твого дозволу! Вірю, що Ти, безкінечно мудрий, знаєш краще за мене, що для мене корисне! Вірю, що Ти, безкінечно сильний, можеш навіть зло обернути на добро! Вірю, що Ти, безкінечно добрий, робиш так, що все служить на користь тих, хто Тебе любить і, незважаючи на руки, що мене ранять, цілую Твою руку, яка лікує!

Вірю, але примнож мою Віру, Надію та Любов!

Навчи мене завжди бачити Твою любов, яка веде мене крізь всі події мого життя. Навчи мене довіряти Тобі, ніби мале дитя на руках своєї матері.

Отче, Ти все знаєш, Ти все бачиш, Ти знаєш мене краще ніж я себе знаю: Ти можеш все і Ти любиш мене!

Мій Отче, оскільки Ти хочеш, щоб ми завжди зверталися до Тебе, з упованням благаю Тебе з Ісусом і Марією про ... (в цьому місці представ своє прохання). В цьому намірі жертвую Тобі - в єдності з їхніми Пресвятими Серцями - всі мої молитви, жертви й зречення, всі мої діяння, а також ще більшу вірність моїм обов'язкам.

Дай мені світло, благодать та силу Святого Духа! Укріпи мене в цьому ж Дусі так, щоб я Його ніколи не втратила, не засмутила та не ослабила в собі. Отче мій, прошу Тебе про це в Ім’я Ісуса Христа, Твого Сина. А Ти, Ісусе, відкрий своє Серце, і вклади в Нього моє серце, а потім, разом з Серцем Марії, жертвуй Їх нашому Божественному Отцю! Взамін за це випроси для мене благодать, яку я потребую!

Мій Божественний Отче, вчини, щоб Тебе пізнали всі люди. Нехай цілий світ проголошує Твою батьківську Доброту і Твоє божественне Милосердя!

Будь мені ніжним Отцем і оберігай мене всюди, як зіницю Твого ока. Вчини, щоб я завжди була Твоєю гідною дитиною: помилуй мене! Амінь.

*    *    *

Божественний Отче, солодка надіє наших душ,

нехай Тебе пізнають, прославляють і люблять всі люди!

Божественний Отче, безкінечна доброто, що проливається на всі народи,

нехай Тебе пізнають, прославляють і люблять всі люди!

Божественний Отче, благодатна росо для людства,

нехай Тебе пізнають, прославляють і люблять всі люди!


МОЛИТВА ДО РОЗП’ЯТОГО ХРИСТА

О всеблагий і найсолодший Ісусе, ось я преклоняю свої коліна перед Твоїм лицем і благаю, щоб Ти влив у моє серце живі почуття віри, надії та любові, а також щире розкаяння у моїх гріхах і сильне прагнення змінити життя. Отож із серцем, переповненим великим почуттям та болем, я в уяві споглядаю Твої п’ять ран і занурююся в них думкою, пам’ятаючи про те, всеблагий Ісусе, що ще пророк Давид вклав у Твої вуста такі слова: «Пробили руки і ноги Мої, порахували усі Мої кості» (Пс 22 (21), 17-18).

МОЛИТВА ПІД ЧАС ВЕЛИКОГО ПОСТУ

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Сила Твоєї любові нехай виявиться більшою від зла, що нам загрожує. Хай вона буде більшою за гріх – більшою за безліч гріхів, які дедалі зухваліше привласнюють собі право бути частиною життя людей і суспільства.

Нехай сила хреста Твого, о Христе, подолає батька всякого гріха, якого звуть «князем світу цього»! Бо Ти хрестом і Страстями своїми відкупив світ! Амінь.

* * *

О наш Спасителю! Завдяки Твоїм Страстям і смерті Хрест став для нас знаком спасіння. В цьому знакові – наша перемога. Позначені Твоїм Хрестом, о Господи, ми беремо свій хрест і хочемо наслідувати Тебе.

Хрестами Твоїми, які увінчують храми, освячена наша земля. Твій Хрест для нас – надія воскресіння і слави.

Нехай Твій Хрест, Господи, буде для кожного з нас силою, що допоможе чинити опір злу і долати перешкоди. Хай буде він знаком освячення нашої праці і наших сімей.

О славний Хресте, єдина наша надіє!

Христе, веди нас! Христе, перемагай! Христе, царюй! Амінь.

(св. Йоан Павло II)

МОЛИТВА БІЛЯ ГОСПОДНЬОГО ГРОБУ

Господи Ісусе Христе, життя і воскресіння наше, підніми нас із гробу гріхів, відвідай і наповни нас духовною силою. Дай нам, зміцнюючись у вірі, надії та любові, разом зі всіма Святими осягнути велич любові Твоєї. Ти так полюбив нас, що ради нас зазнав смерті на хресті, аби кожен, хто вірує в Тебе, не загинув, але мав життя вічне, бо Ти живеш і царюєш на віки вічні. Амінь.


МОЛИТВИ ДО СВЯТОГО ДУХА

Молитва Папи Йоана ХХІІІ

Святий Духу, Утішителю, вдоскональ в нас те, що розпочав Ісус; дай, щоб молитва, яку ми звертаємо до Тебе від імені всього світу, була палкою, невтомною та наполегливою.
Дай нам глибоке внутрішнє життя; апостольський запал, простертий на всі народи, бо вони відкуплені Христовою Кров'ю і є Його спадкоємцями.
Знищ нашу вроджену пиху й піднеси нас на вершину святої покори, справжнього страху Господнього та великодушної відваги.
Нехай ніякі земні прив'язаності не перешкоджають нам здійснити наше покликання; нехай через нашу недбалість не буде порушено закони справедливості; нехай нашу любов не обмежують тісні егоїстичні міркування.
Дай, щоб ми шукали і любили істину, були готові задля неї на жертву, навіть на хрест і смерть.
Нехай усе буде згідне з останньою молитвою Сина до Отця і тим струменем Твоєї любові, Святий Духу, яка з волі Отця і Сина спливає на Церкву, на окремі душі й цілі народи..
Амінь.

Молитва про дари Святого Духа

С. Святий Духу, Ти освячуєш нас, допомагаючи нам у праці над собою.
Ти Втішаєш нас, підтримуючи, коли ми слабкі й безпорадні.
Просимо Тебе про твої дари.

С. Просимо в Тебе дару мудрості, щоб ми спізнали та полюбили Вічну Правду, якою є Ти, наш Боже.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару розуму, щоб ми, по змозі, зрозуміли істини віри.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару знання, аби ми, дивлячись на світ, помічали в ньому Твою доброту та мудрість і пам?ятали, що створіння не можуть задовільнити всіх наших прагнень.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару ради в тяжкі хвилини, коли не знатимемо, що робити.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару мужності під час особливих труднощів та спокус.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару побожності, щоб ми охоче перебували з Тобою на молитві, дивилися на людей як на братів, а на Церкву - як на дар Твоєї Отчої турботи.
В. Вислухай нас, Святий Духу!
С. Просимо в Тебе дару страху Божого, щоб ми боялися гріха, який віддаляє нас від Тебе.
В.
Вислухай нас, Святий Духу! Амінь.

Літанія до Святого Духа

Киріє Елейсон,

Христе Елейсон, Киріє Елейсон

Христе почуй нас, Христе вислухай нас!

Отче Небесний, Боже, помилуй нас!

Сину, Відкупитслю світу, Боже, помилуй нас!

Духу Святий, Боже, помилуй нас!

Свята Трійце, Єдиний Боже, помилуй нас!

Духу Святий, Третя Особо Пресвятої Трійці, помилуй нас!

Духу Святий, що від Отця і Сина ісходиш, помилуй нас!

Духу Святий, що на початку створення світу ширяв над водами, помилуй нас!

Духу Святий, що немов голуб зійшов на Христа, котрий хрестився в водах Йордану, помилуй нас!

Духу Святий, що зійшов на апостолів під виглядом вогняних язиків, помилуй нас!

Духу Святий, що жаром ревності сповнив серця учнів Господніх, помилуй нас!

Духу Святий, що відродив нас в воді Святого Хрещення, помилуй нас!

Духу Святий, що зміцнив нас в Таїнстві Миропомазання, помилуй нас!

Духу Святий, через котрого Бог чинить нас дітьми Своїми, помилуй нас!

Духу Святий, що вливаєш любов Божу до серць наших, помилуй нас!

Духу Святий, що навчаєш нас справжньої побожності, помилуй нас!

Духу Святий, Джерело радості, помилуй нас!

Духу Святий, Захиснику нашого сумління, помилуй нас!

Духу Святий, Своєю благодаттю в нас присутній, помилуй нас!

Духу Святий, що даєш мудрість і розум, помилуй нас!

Духу Святий, що даєш раду і мужність, помилуй нас!

Духу Святий, що даєш знання і побожність, помилуй нас!

Духу Святий, що даєш страх Божий, помилуй нас!

Духу Святий, що даєш віру, надію й любов, помилуй нас!

Духу Святий, натхнення скрухи і жалю вибраних, помилуй нас!

Будь нам милостивий, прости нас, Духу Святий, Боже!

Будь нам милостивий, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Будь нам милостивий, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від сумніву в спасенне діяння благодаті, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від спротиву пізнаній християнській правді, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від безсердечності до наших ближніх, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від нерозкаяності в гріхах, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від занедбання покути, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від злих і нечистих вчинків та думок, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від наглої та несподіваної смерті, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Від засудження навіки, спаси нас, Духу Святий, Боже!

Ми грішні Тебе просимо, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти Твою Святу Церкву зберігав і керував нею, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти нас зміцнив в святій католицькій вірі, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти нам постійності і мужності вділив, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти думки наші до прагнення Царства Небесного надихав, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти зробив нас гідним помешканням для Себе, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти нас в стражданнях наших втішав, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти нас в благодаті Твоїй утверджував, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Щоб Ти нас всіх до спасіння допровадив, вислухай нас, Духу Святий, Боже!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, прости нас, Господи!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, вислухай нас, Господи!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, змилуйсь над нами!

С. Серце чисте створи мені, о Боже!

В. І дух потужний віднови в нутрі моїм!

С. Молімося: Духу Святий, Котрий усі народи зібрав у єдність віри, прийди і наповни серця Твоїх слуг Твоєю благодаттю, запали в них вогонь Твоєї любові і бережи від всякого зла. Амінь.

Святий Духу, надихни мене

Святий Духу, надихни мене,
Любове Божа, поглинь мене,
на правильну дорогу,  запровадь мене.
Маріє Мати, глянь на мене,
З Ісусом благослови мене.
Від усякого злого, від усякого блуду, від усякої небезпеки, збережи мене. Амінь.

НОВЕННА ДО СВЯТОГО ДУХА

І, ІV та VII день новенни

Пісня: О Дух Творець

С.: Господи Ісусе Христе! В день Вознесіння Ти наказав своїм Апостолам «не відходити з Єрусалиму». Ти казав їм: «Йоан хрестив водою, ви ж будетие хрещені по кількох цих днях Святим Духом [...]. Коли Святий Дух зійде на вас, будете Моїми свідками... аж до краю землі» (Діян 1, 4 – 8). За прикладом Апостолів, котрі з Твоєю Матір’ю Марією та Твоїми учнями перебували протягом дев’яти днів на молитві, ми також прагнемо підготуватися за допомогою спільної молитви до приходу Святого Духа.

Тому просимо Тебе: «Зішли на нас Твого Духа!»

Заклики

С.: Господи Ісусе, Ти – Правда, Мудрість та Сяйво Отця, зішли Твоє світло і правду, щоб ми завжди словом і ділом були Твоїми свідками перед усіма людьми.

В.: Зішли на нас Твого Духа.

С.: Господи Ісусе, Ти вознісся до Отця, зішли на нас Того, Котрого Ти нам обіцяв, щоб ми отримали силу з небес.

С.: Господи Ісусе, дай, щоб нас вів Дух Божий, щоб ми завжди жили як Божі діти.

В.: Зішли на нас Твого Духа.

С.: Зішли на нас Святого Духа, аби ми визнавали перед людьми, що Ти – Цар і Господь.

В.: Зішли на нас Твого Духа.

С.: Просимо Тебе, Боже, нехай Святий Дух запалить в нас той вогонь, який наш Господь Ісус Христос зіслав на землю, прагнучи, щоб він загорівся. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

В.: Амінь.

ІІ, V та VІII день новенни

Пісня: Дух Святий зову, прийди

С.: Господи Ісусе Христе! Під час Тайної Вечері Ти обіцяв Апостолам, засмученим тим, що Ти незабаром відійдеш зі світу, Утішителя, Святого Духа. Ти сказав тоді: «Проситиму Я Отця, і дасть Він вам іншого Утішителя, щоб з вами був повіки, - Духа істини» (Йн 14, 16 – 17). Твоя обітниця здійснилася.

Святий Дух наповнює Церкву і нею керує, об’єднує та згуртовує, невпинно діючи в Таїнствах, освячуючих хліб і вино, щоб стали Твоїм Тілом і Кров’ю, а також освячуючи тих, хто причащається. Ми віримо, що Святий Дух, Котрий перебував у Твоїй людській природі, перебуває також і в нас і поєднує нас з Тобою та Отцем, робить нас одним Тілом. Нехай Його благодать постійно освячує Твою Церкву і веде її до повної єдності з Отцем. Тому взиваємо: «Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі».

Заклики

В.: Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі.

С.: Поглянь, Господи, на всіх, що зуть себе християнами, щоб Святий Дух привів їх до єдності.

В.: Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі.

С.: Ісусе Христе, предвічний Пастирю, дай мудрість і розсудливість нашим пастирям, щоб вони вели нас до спасіння.

В.: Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі.

С.: Дай нам силу Святого Духа, щоб очищав нас і зміцнював.

В.: Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі.

С.: Дай нам щиру любов, щоб ми по-братньому любили одне одного.

В.: Господи Ісусе, освяти нас у Святому Дусі.

С.: Боже, Ти зіслав Святого Духа на Своїх Апостолів, виконай прохання Твого люду, й оскільки Ти вже дав нам благодать віри, наділи нас також єдністю та миром. Через Христа, Гспода нашого.

В.: Амінь.

ІІІ, VІ та ІХ день новенни

Пісня: Дух Святий огорни мене

С.: Господи Ісусе Христе! Ти обіцяв Святого Духа тим, хто вірить у Тебе. В кожному з нас, обмитому водою хрещення, повторюється чудо, яке Ти просвітив: з глибини наших душ випливає струмінь надприродного життя, джерелом якого є Святий Дух. Він осяває нас світлом віри, дає надію воскресіння та заплює в серцях любов.

Святий Дух також учить нас молитви: «Дух допомагає нам в немочі нашій; про що бо нам молитися, ми не знаємо, але сам Дух заступається за нас» (Рим 8, 26). Уся наша святість, наша подібність до Тебе, Христе, походить від Святого Духа, Котрий перебуває в нас. Тому, вірячи в це, молимося: «Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!»

Заклики

С.: Нехай Твоє слово, Христе, перебуває в нас, щоб ми співали Тобі з подякою псалми, гімни та духовні пісні.

В.: Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!

С.: Ти через Святого Духа зробив нас Божеми дітьми, дай, щоб ми в тому самому Дусі разом з Тобою невтомно величали Бога Отця.

В.: Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!

С.: Дай нам мудрості в наших діях, щоб ми все робили для Божої слави.

В.: Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!

С.: З’єднай нас із Собою Твоїм Духом, щоб горе, утиски чи переслідовання ніколи нас не відлучили від Твоєї любові.

В.: Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!

С.: Господи, Ти знаєш людські серця, веди нас завжди дорогою щирості і правди.

В.: Нехай нас освячує Твій Дух, о Господи!

С.: Просимо Тебе, Боже Вседержителю, дай, щоб засяяло над нами свяйво Твоєї слави, а Святий Дух нехай осяє Твоїм свтлом серця тих, кого відродила благодать. Через Христа, Господа нашого.

В.: Амінь

("Літургійна Агенда" ст.148)


МОЛИТВА СВ. ФАУСТИНИ КОВАЛЬСЬКОЇ
ПРО БЛАГОДАТЬ МИЛОСЕРДЯ ДО БЛИЖНІХ

Скільки разів вдихнуть мої груди, скільки разів вдарить моє серце, скільки разів запульсує моя кров, стільки тисяч разів прагну прославляти Твоє милосердя, о Пресвята Трійце.

Я хотіла б сама стати Твоїм милосердям і бути Твоїм живим образом, о Господи. Нехай ця найбільша ознака Бога – несповідиме Його милосердя – через моє серце й душу перейде до ближніх.

Господи, допоможи мені, щоб мої очі були милосердні, щоб я ніколи не підозрювала й не осуджувала за зовнішніми ознаками, але бачила те, що найкраще в душах ближніх і приходила до них із допомогою.

Господи, допоможи мені, щоб мій слух був милосердний, щоб я схилялася над потребами ближніх, щоб мої вуха не були байдужі до болю й стогонів ближніх.

Господи, допоможи мені, щоб мій язик був милосердний, щоб я ніколи не говорила погано про ближніх, а для кожного мала слово розради й пробачення.

Господи, допоможи мені, щоб мої руки були милосердні й повні добрих учинків, щоб я вміла чинити добро ближньому, а на себе брати найважчу, непосильну працю.

Господи, допоможи мені, щоб мої ноги були милосердні, щоб я завжди поспішала на допомогу ближнім, забуваючи про власну втому. Нехай мій відпочинок буде в служінні ближньому.

Господи, допоможи мені, щоб моє серце було милосердне, щоб я страждала разом із ближніми, щоб ніколи нікому не відмовила в сердечному теплі й щиро розмовляла з тими, хто зловживатиме моєю добротою. Я зачинюся в Наймилосерднішому Серці Ісуса і мовчатиму про власні страждання.

О Господи мій, нехай Твоє Милосердя спочиває на мені. Ти наказав мені вправлятися в трьох ступенях милосердя: перший – милосердний учинок, другий – милосердне слово, третій – молитва. Як не матиму змоги виявити милосердя ані вчинком, ані словом, то завжди зможу помолитися. Молитву я занесу навіть туди, куди не маю сили дійти фізично.

Мій Ісусе, переміни мене в себе, бо Ти можеш усе. Амінь.

МОЛИТВА ПРО БОЖЕ МИЛОСЕРДЯ

О Боже великого милосердя, Благо нескінченне! Оце сьогодні все людство кличе з прірви своєї біди до Твого милосердя, до Твоєї милості, о Боже, і кричить могутнім голосом своєї нужди. Ласкавий Боже, не відкидай молитов вигнанців цієї землі! О Господи, Ти знаєш про нашу біду і те, що власними силами ми не спроможні піднестися до Тебе, тому благаємо Тебе: нехай Твоя благодать випереджає наші наміри, безустанно примножує Твоє Милосердя, щоб ми вірно виконували Твою святу волю в житті та в годину смерті. Нехай Твоє всесильне Милосердя захищає нас від ударів ворогів нашого спасіння, щоб ми з довірою, як діти, чекали Твого остаточного приходу в день, який знаєш тільки Ти. Уповаємо, що ми отримаємо все, що нам обіцяв Ісус, бо Ісус – це наша довіра, а Його милосердне Серце – це відчинені двері до неба. Амінь.

АКТ ПРИСВЯЧЕННЯ СВІТУ БОЖОМУ МИЛОСЕРДЮ

Боже, Милосердний Отче, Ти об’явив нам свою любов у Твоєму Сині Ісусі Христі і вилив її на нас через Духа Святого Утішителя. Тобі довіряємо сьогодні долю світу і кожної людини. Похилися над нами, грішними, вилікуй нашу слабкість, перемагай всіляке зло, дозволь всім жителям Землі пізнати Твоє Милосердя, щоб у Тобі, Боже в Трійці Єдиний, вони завжди знаходили джерело надії. Віковічний Боже, заради страждань і воскресіння Твого Сина, будь милосерд¬ним до нас і усього світу. Амінь.

АКТ ПРИСВЯЧЕННЯ СЕБЕ БОЖОМУ МИЛОСЕРДЮ

О наймилосердніший Ісусе, Твоя доброта – безмежна, а скарби благодатей – невичерпні. Безмежно довіряю Твоєму Милосердю, яке передує усім Твоїм ділам. Цілковито й беззастережно довіряюся Тобі, щоб я міг жити і прагнути християнської досконалості. Ісусе, бережи мене як Твою власність і славу. Хоч інколи я й тремчу від страху, усвідомлюючи свою слабкість, та водночас маю довіру до Твого милосердя. Нехай усі люди пізнають безмежну глибину Твого милосердя, довіряться йому і прославляють його навіки. Амінь.


МОЛИТВИ ЗА ПОСЕРЕДНИЦТВОМ CВЯТИХ АРХАНГЕЛІВ

Молитва екзорцизм

Святий архангеле Михаїле допомагай нам у боротьбі, а проти негідностей та підступів сатани будь нам обороною. Нехай його Бог подолає, а ти князю небесного війська сатану та інші злі духи які на згубу душ людських по світі витають, Силою Божою скинь до пекла. Амінь.

Літанія до Святого Архангела Михаїла

Киріє Елейсон,

Христе Елейсон, Киріє Елейсон

Христе почуй нас, Христе вислухай нас!

Отче Небесний, Боже, помилуй нас!

Сину, Відкупитслю світу, Боже, помилуй нас!

Духу Святий, Боже, помилуй нас!

Свята Трійце, Єдиний Боже, помилуй нас!

Свята Маріє, Царице Ангелів, молись за нас!

Святий Михаїле Князю Славний, молись за нас!

Святий Миаїле у боротьбі відважний, молись за нас!

Святий Миаїле поборнику сатани, молись за нас!

Святий Миаїле злих духів поборнику, молись за нас!

Святий Миаїле небесних воїнств Князю, молись за нас!

Святий Миаїле вістуне Божої Слави, молись за нас!

Святий Миаїле радосте Ангелів, молись за нас!

Святий Миаїле ти що прохання наші Богові передаєш, молись за нас!

Святий Миаїле покровителю душ справедливих, молись за нас!

Святий Миаїле посланнику Божий, молись за нас!

Святий Миаїле в молитві наш провіднику, молись за нас!

Святий Миаїле помічнику наш у спокусах, молись за нас!

Святий Миаїле люду Божого зміцнення, молись за нас!

Святий Миаїле Хранителю і Покровителю церкви, молись за нас!

Святий Миаїле добродію прославляючих Тебе народів, молись за нас!

Святий Миаїле Архистратиже спасіння, молись за нас!

Святий Миаїле Ангеле Миру, молись за нас!

Святий Миаїле катрий ведеш душі до вічної світлості, молись за нас!

Святий Миаїле Князю наш, молись за нас!

Святий Миаїле наш в небі заступнику, молись за нас!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, прости нас!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, вислухай нас!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, помилуй нас!

С. Молись за нас Святий Архистратиже Михаїле.

В. Щоб ми удостоїлись обітниць Христових.

Молімося: Всемогутній вічний Боже котрий Святого Михаїла Архангела встановив, захисником Христової Церкви, зверхником раю, охороняй Церкву за Його заступництвом, мором та благополуччям, а нам подай благодать і славу в вічності. Через Христа Господа нашого. Амінь.

Молитви на честь святих Архангелів

Святий Архангеле Михаїле!
Князю небесного воїнства, Переможцю сатани, Ти отримав від Бога силу і владу, щоб смиренністю знищити зарозумілість темних сил! Просимо Тебе, допоможи істинному смиренню наших сердець, непорушній вірності у виконанні Божої волі, непохитності у стражданнях ті нужді!

Святий Архангеле Гавриїле!
Ти – Ангел благовіщення, вірний Посланець Бога; відчини наші серця для тих настанов Бога, Який любить нас! Просимо Тебе, будь завжди перед нашими очима, щоб ми правильно розуміли Слово Боже, були слухняні Йому і завжди виконували волю Всевишнього! Підтримуй нас у нашому чуванні, щоб коли Господь прийде у славі, не застав нас сплячими!

Святий Архангеле Рафаїле!
Ти – Посланець Божої Любові! Просимо Тебе, запали наші серця палкою любов’ю і не дай цьому вогню загаснути, щоб ми кожен день перебували на шляху любові і з любов’ю все перемагали! Амінь.


Молитва до Пресвятої Діви Марії
зцілительки хворих в Тартаківській іконі

О найулюбленіша в чудотворній Тартаківській іконі Маріє, Ти найбільша моя втіха після Бога, наближаюсь до Тебе з усією довірою, як дитина, до найкращої Матері, падаю недостойний покірно до Твоїх ніг, як жебрак, і благаю: випроси у Сина свого милосердя для мене за безліч моїх гріхів, а також утіш мене у моєму пригніченні та смутку.

Ти стільки чудес вчинила в цьому вибраному Тобою місці, стільки нещасних хворих вилікувала, стільком стривоженим та пригніченим витерла сльози і в їхні серця  влила бальзам утіхи, і через це я також надіюсь, що Ти не покинеш мене в моїх турботах, а тільки як милостива Мати, зцілителька хворих та пристановище для грішників, приймеш мене під Свою святу опіку сьогодні і в годину смерті. Амінь.


МОЛИТВА ДО СВ. ЙОСИФА

Приходимо до тебе, святий Йосифе, у нашій недолі. Звертаючись за допомогою до твоєї Пресвятої Обручниці, з вірою благаємо і про твою поміч. Заради любові, яка єднала тебе з Непорочною Дівою Марією, і заради твоєї батьківської турботи, якою ти оточував дитину Ісуса, смиренно благаємо: милостиво поглянь на людство, яке Ісус спас власною Кров’ю, і своїм могутнім заступництвом допоможи нам у потребах наших. Опікуне Святого Сімейства! Піклуйся про вибраний народ Ісуса Христа. Віддали від нас, любий отче, всіляку хворобу, блуд і зіпсуття. Наш могутній заступнику! У боротьбі з силами темряви прийди до нас із небесною допомогою, і, як колись ти врятував маленького Ісуса від Ірода, так і тепер охороняй святу Церкву Божу від ворожих підступів та всілякого зла. Невтомно оточуй кожного з нас піклуванням, щоб ми за твоїм прикладом і з твоєю допомогою осягли вічне блаженство на небесах. Амінь.

МОЛИТВА ПРО ДОБРУ СМЕРТЬ

Святий Йосифе, мій добрий отче і Опікуне святої Церкви! Ти, який мав безмежне щастя помирати в обіймах Ісуса і Марії, рятуй мене завжди, особливо тоді, коли моя душа залишатиме тіло. Випроси мені в Бога благодать віддати мій дух так, як Ти, – в обіймах Ісуса та Марії. Ісусе, Маріє, святий Йосифе, нині та в годину смерті в руки ваші віддаю свою душу. Амінь.

МОЛИТВА ДО СВ. ЙОСИФА ПРО БЛАГОДАТЬ ЧИСТОТИ СЕРЦЯ

О Опікуне дів, святий Йосифе! Тобі була довірена досконала невинність: Ісус Христос і Марія, Діва над дівами. Заради цього подвійного, а для тебе найдорожчого скарбу, заради Ісуса і Марії, прошу і благаю, щоб, уберігши мене від усякої нечистоти, Ти вчинив так, щоб я чистою думкою, невинним серцем і цнотливим тілом завжди служив Ісусові й Марії. Амінь.

МОЛИТВА ЙОАНА ХХІІІ ДО СВ. ЙОСИФА

Славетний св. Йосифе, нагадуй усім трудівникам, хоч би яким було їхнє завдання, що в радості і стражданнях вони не самі несуть тягар дня, що поруч із ними Ісус і Марія, Його і наша Мати, які підтримують і допомагають. Навчи нас, як за твоїм прикладом перетворити роботу на шляхетну дорогу, що веде до святості. Амінь.

ПРО ДОБРЕ ВИКОНАННЯ ПРАЦІ ЗА ЗАСТУПНИЦТВОМ СВ. ЙОСИФА

Боже, Сотворителю Всесвіту, Tи повелів людям трудитися; вчини ласкаво, щоб ми, за прикладом і опікою св. Йосифа, добре виконували свою роботу i отримали винагороду, яку Ти нам обіцяєш. Амінь.

МОЛИТВА РОБІТНИКІВ ДО СВ. ЙОСИФА, СКЛАДЕНА ПАПОЮ ПІЄМ X

Славетний святий Йосифе, прикладе всіх трудівників, випроси мені благодать, щоб я працював в духові покаяння – задля спокутування моїх численних гріхів; щоб я працював сумлінно – ставлячи почуття обов’язку вище від своїх уподобань; щоб я працював з радістю і вдячністю – вважаючи за честь використовувати і розвивати в праці дари, отримані від Бога; щоб я працював порядно, спокійно, обдумано і терпеливо – не піддаючись втомі та труднощам; щоб я працював передусім з чистими намірами – забуваючи про себе та маючи невпинно перед своїми очима смерть і звіт, який мушу скласти: про втрачений час, про змарновані таланти, про упущені можливості у вчиненні добра та про марну гонитву за успіхом, таку згубну для справи Божої. Все для Ісуса, все для Марії, все, щоб наслідувати тебе, патріарху святий Йосифе! – нехай це буде моїм девізом у земному житті та у вічності. Амінь.


МОЛИТВА ЗА ЗАСТУПНИЦТВОМ СВЯТОГО ЙОАНА ПАВЛА ІІ

Святий Йоане Павле, з вікна Небес даруй нам своє благословення! Благослови Церкву! Ти любив її та своїм служінням вів у перед, спонукаючи мужньо мандрувати дорогами світу, щоб наблизити Ісуса всім, а водночас, усіх—до Ісуса. Благослови молодих людей! Ти плекав до них особливу любов. Відроди в них вміння мріяти, дивитися в гору і там знаходити світло, здатне осяяти їх життєвий шлях на землі! Благослови родини, благослови кожну родину! Ти помітив зазіхання сатани на цю безцінну і невід'ємну зірницю небес, яку Бог запалив на землі.

Йоане Павле, своєю молитвою заступайся за родини і захищай кожне нове життя, яке розквітає у них! Молись за ввесь світ, поранений тертями, війнами і кривдою. Ти закликав долати війну шляхом діалогу і зерном любові! Молися за нас, щоб і ми невтомно сіяли мир! Святий Йоане Павле, з вікна Небес, схиляючись до нас разом із Дівою Марією, випроси кожному з нас благословення Боже! Амінь.

МОЛИТВА ПРО БЛАГОДАТІ ЗА ЗАСТУПНИЦТВОМ СВЯТОГО ЙОАНА ПАВЛА ІІ

О Пресвятий Триєдиний Боже, дякуємо Тобі за те, що Ти дарував Церкві Папу святого Йоана Павла ІІ, в якому засіяла Твоя батьківська ніжність, слава Хреста Господнього і сяйво Духа любові.

Він повністю уповаючи на Твоє безмежне Милосердя та на материнське посередництво Пречистої Діви Марії, дав нам живий приклад Ісуса - Доброго Пастиря. Він показав нам святість як високий вимір християнського життя і як дорогу для осягнення вічної єдності з Тобою, Боже. Подай нам, Господи, за його посередництвом, згідно з Твоєю святою волею, благодать, про яку ми Тебе благаємо. Амінь.

МОЛИТВА СВ. ЙОАНА ПАВЛА II ЗА РОДИНИ

Боже, від Тебе походить всіляке батьківство в небі та на землі. Отче, Ти – Любов і Життя. Вчини, щоб кожна людська родина на землі через Твого Сина, Ісуса Христа, народженого від Діви і через Святого Духа стала істинним храмом життя і любові для наступних поколінь. Вчини, щоб Твоя благодать спрямовувала думки і вчинки подружжя на благо їхніх власних родин та всіх родин на світі. Вчини, щоб молоде покоління знаходило в родинах міцну підтримку для своєї людської гідності та її розвитку в правді й любові. Вчини, щоб любов, підтримувана благодаттю таїнства Подружжя, подолала всі недоліки та кризи, що непокоять наші сім’ї.

Вчини, нарешті – просимо Тебе за посередництвом Святого Сімейства з Назарету, – щоб Церква могла плідно виконувати свою місію в родинах і через родини всіх народів землі. Через Христа, Господа нашого, який є Дорогою, Правдою і Життям на віки вічні. Амінь.


МОЛИТВА ДО СВ. АНТОНІЯ В ПОШУКАХ ЗАГУБЛЕНОЇ РЕЧІ

Святий Антонію, проповіднику невичерпної доброти, Бог удостоїв тебе особливого дару – допомагати людям у поверненні втраченого. Прийди нині на допомогу мені і своїм клопотанням допоможи відшукати те, що я шукаю. Також випроси для мене живу віру, досконале підкорення дії благодаті, відвернення від мирської суєти і прагнення блаженної вічності. Амінь.

МОЛИТВА ДО СВ. АНТОНІЯ ПАДУАНСЬКОГО, ЧУДОТВОРЦЯ

О великий святий Антонію! Прекрасні чудеса, які ти творив, здобули тобі велику славу. Ти сподобився тримати в обіймах своїх Господа нашого в образі дитини. Випроси ж мені милість від Його щедрот, про неї прошу тебе в глибині серця. Ти такий добрий до нещасних грішників. Не дивись же на неміч тих, хто волає до тебе, але дбай про більшу славу Божу! І Хай вона знов примножиться через тебе. Думай про спасіння моєї душі. Для мене дуже важливе це прохання, з яким я так трепетно звертаюся до тебе. На доказ моєї подяки я обіцяю, що твердо триматимуся євангельського вчення і присвячу життя моє служінню бідним, яких Ти так любив і любиш понині. Поблагослови ж цю обіцянку мою і допоможи мені бути вірним їй до самої смерті! Амінь. (Лев XIII)

МОЛИТВА ДО СВ. АНТОНІЯ ПАДУАНСЬКОГО

Віруючи в Покладаючись на твоє святе заступництво і переможні заслуги, доручаємося тобі, святий Антонію, гаряче благаючи, аби зглянувся на нас, котрі взивають твоєї допомоги та опіки. Поглянь на ті різні прохання, які ми з довірою тобі приносимо, і запиши їх глибоко в твоєму серці, щоб ми могли отримати все те, про що через заступництво твоє перед Богом благаємо. Дозволь нам належати до числа тих, кого ти особливо любиш і охороняєш, щоб ми могли в усіх потребах знаходити у тебе захист. Будь нашою втіхою і допомогою та не полишай ніколи в щедрості своїй опіки над нами. А серед різних благодатей і добродійств випроси для нас біля Божого трону і благодаті вірності, щоб ми могли дістатися неба і там, разом з Тобою, прославляти навіки милосердя Боже. Амінь.

МОЛИТВА ДО СВ. АНТОНІЯ ПАДУАНСЬКОГО

Святий Антонію! З довірою до твого святого заступництва і твоїх великих заслуг віддаю тобі мою душу й серце і прошу тебе: поглянь на мою вірну любов і велику довіру до тебе, якою наповнене моє серце. Запиши моє ім’я глибоко в своєму серці й дозволь мені належати до числа тих, кого ти особливо любиш і бережеш, щоб я міг в усіх моїх потребах знаходити в тобі захист. Амінь.

*   *   *

О святий Антонію, збагачений Божою благодаттю! Це тебе так часто згадують у своєму серці гноблені та каліки і, закликаючи твою допомогу, отримують її. Я теж із великою довірою вдаюся по твою допомогу в прикрощах і трудах, на які наражається на землі людське життя. Підтримуй мене завжди, а особливо в останню годину мого життя. Вчини мене, о найласкавіший святий Антонію, своїм слугою і сином.

Нехай твоя любов до мене виклопоче мені у Бога твій захист, а земне життя дай закінчити у присутності Ісуса і Пресвятої Його Матері Марії. Амінь.


Молитва до св. Яна Непомука

Святий Яне з Непомук, ревний священику Святої Церкви, молися за нас.

Прикладе апостольського духу, молися за нас.

Покровителю таємниці святої сповіді, молися за нас.

Покровителю сповідників, молися за нас.

Заступнику в небезпеці повені, молися за нас.

Опікуне слави й честі, молися за нас.

Наш могутній заступнику перед Богом, молися за нас.

Святий Яне з Непомук, заступайся за нас, щоб Господь Бог уберіг нас:

Від лиха повені, убережи нас Господи.

Від святотатської святої сповіді, убережи нас Господи.

Від зволікання з покутою, убережи нас Господи.

Від лицемірних братів і зрадливих друзів, убережи нас Господи.

Від будь-якої неправдивості та фальшу, убережи нас Господи.

Від зради довіреної таємниці, убережи нас Господи.

С.: Молися за нас, святий Яне з Непомук.

В.: Щоб ми удостоїлись обітниць Христових.

С.: Молімося.

Боже, Ти доручив Святому Янові захист свободи Церкви й увінчав його короною мучеництва. Дай, щоб ми за його заступництвом і прикладом були готові радше знести будь-яке земне зло, ніж завдати шкоди душі. Просимо через Христа, Господа нашого.

В.: Амінь.


МОЛИТВА ДО СВЯТОГО ОТЦЯ ПІО

Всемогутній вічний Боже, Ти обдарував святого Піо, пресвітера, особливою благодаттю участі у хресних стражданнях Твого Сина та через його служіння відновив дивовижні діла свого милосердя; вчини за його заступництвом, щоб ми, безустанно беручи участь у Христових стражданнях, щасливо осягнули славу воскресіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні. Амінь.

МОЛИТВА ДО ОТЦЯ ПІО, СКЛАДЕНА ЙОАНОМ ПАВЛОМ ІІ

Покірний і коханий Отче Піо: просимо, навчи також і нас покори серця, щоб і ми були зараховані до грона немовлят із Євангелія, яким Отець обіцяв об’явити таємниці свого Царства. Допоможи нам, щоб ми молилися невтомно й були певні, що Бог знає, чого ми потребуємо, ще перш ніж ми Його про це попросимо. Дай нам погляд віри, щоб ми уміли одразу розпізнавати в убогих і стражденних обличчя самого Ісуса. Підтримуй нас у час боротьби й випробувань, а якщо впадемо, то вчини, щоб ми пізнали радість, яка плине із таїнства примирення. Перекажи нам твою сердечну прив’язаність до Марії, Матері Ісуса і нашої Матері. Супроводжуй нас у земному паломництві до щасливої Вітчизни, до якої також і ми сподіваємося дійти, аби навіки споглядати славу Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.


МОЛИТВА ДО СВ. ВОЛОДИМИРА ЗА УКРАЇНУ

Святий князю Володимире! Тобі доручаємо всі потреби нашого народу і свої власні потреби. Ти охрестив Україну в Ім’я Пресвятої Трійці. Тож, святий наш покровителю, зглянься на наші благання та моління всього нашого народу і, як колись, живучи на землі, так і тепер, прославлений у небі, молись за нас.

Молись, найперше, щоб увесь наш народ, яким ти колись керував, визнавав одну Христову віру, яку ти прийняв і в якій ти себе освятив. Молись, щоб заповідь любові до Бога й до ближніх завжди була вказівкою нашому народові в громадському житті. Живе наш народ у часи важких випробувань, тож молимо тебе, заступнику й покровителю української землі, заступись за нас перед Богом і випроси для нас благословення в насущних потребах. Амінь.


МОЛИТВА ВАГІТНОЇ ЖІНКИ

(Для щоденного читання)

Дякую Тобі, Боже, за Твій дар, який я ношу під своїм серцем. Дякую Тобі за цю дитину. Поблагослови її, щоб вона народилася здоровою і стала доброю людиною, угодною Тобі. Нехай стане вона мені добрим помічником і утіхою в старості. Боже! Дай мені сили стійко перенести всі труднощі. Наповни любов’ю також серце мого чоловіка, щоб він був мені підтримкою у вихованні й турботах про нашу дитину і разом зі мною радів її життю.

Отче наш...

Матір моя, Маріє! Будь Матір’ю для моєї дитини. Твоєму Серцю я довіряю моє дитя і себе саму. Амінь.

Радуйся, Маріє... Під Твій захист...

ПРО НАРОДЖЕННЯ ЗДОРОВОЇ ДИТИНИ

Боже, у Трійці Єдиний, Ти – Господь життя і смерті. Я падаю перед величчю Твоєю навколішки i прошу Тебе про народження здорової дитини.

Господи, наповни надією серця всіх матерів, які очікують народження своєї дитини. Духу Святий, оживи віру батьків, які очікують потомства, – віру в доброту і Боже милосердя.

Господи Ісусе Христе, вчини, щоб кожне нове життя, зачате під серцем матері, розвивалося правильно. Допоможи батькам створити в сім’ї відповідну атмосферу та огорнути очікуване потомство любов’ю. Амінь.


МОЛИТВА ПРО БЛАГОДАТЬ МАТЕРИНСТВА І БАТЬКІВСТВА
ЗА ЗАСТУПНИЦТВОМ СВ. РИТИ

 

Всемогутній і добрий Боже, від Тебе бере початок всіляке батьківство на землі. Ти подарував Сарі, дружині Авраама, радість мати сина в старості. Ти прийняв молитви благочестивої Анни, матері Самуїла, і багатьох інших жінок. Завдяки заступництву святої Рити почуй нашу смиренну молитву про радість материнства і батьківства. Дозволь подолати всі перешкоди і обдаруй наше подружжя радістю мати дітей.

Свята Рито, ти сама була довгоочікуваною дитиною, випроси для нас благодать зачати і народити дитину, якої так гаряче прагнемо. Нехай її присутність зміцнює нашу подружню любов, розсвітлює наш дім і допомагає нам з вдячністю славити Бога за Його милість. Йому всяка честь і слава на віки вічні. Амінь.

3 Отче наш ... Радуйся, Маріє... Слава Отцю...

Свята Рито, молись за нас.


МОЛИТВИ ЗА ПОСЕРЕДНИЦТВОМ БЛ. ЯКОВА СТРЕПИ

Молитва про отримання благодатей

О Блаженний наш Архипастирю і заступнику, віддаємо найвищу пошану Богові за те, що Тебе покликав до спільноти блаженних і вчинив взірцем до наслідування. Прагнемо також віддати честь Непорочній Діві Марії, нашій Цариці, якої Ти був вірним сином. Ти постійно заохочуєш нас Її вшановувати. Прагнемо витривало наслідувати Твої чесноти, бо Тоді зможемо найкраще виконувати Божу волю у нашому житті. Блаженний Якове, заступайся за нас. Випроси благодаті, про які Тебе просимо. Амінь.

Літанія до бл. Якова Стрепи

Киріє Елейсон,

Христе Елейсон, Киріє Елейсон

Христе почуй нас, Христе вислухай нас!

Отче Небесний, Боже, помилуй нас!

Сину, Відкупитслю світу, Боже, помилуй нас!

Духу Святий, Боже, помилуй нас!

Свята Трійце, Єдиний Боже, помилуй нас!

Свята Маріє, Царице наша, молись за нас!

Блаженний Якове, опромінюючий живою вірою, зміцнений надією, молись за нас!

Блаженний Якове, палаючий любов'ю до Бога та ближнього, молись за нас!

Блаженний Якове, розсудливий у ділах, молись за нас!

Блаженний Якове, стриманий у користуванні повсякденними речами, молись за нас!

Блаженний Якове, мужній у труднощах і суперечностях життя, молись за нас!

Блаженний Якове, сповнений дарів Святого Духа, молись за нас!

Блаженний Якове, ревний шанувальнику Пресвятих Дарів, молись за нас!

Блаженний Якове, шанувальнику Пресвятої Діви Марії, молись за нас!

Блаженний Якове, гордість Францисканського Ордену, молись за нас!

Блаженний Якове, Архіпастирю Львова, молись за нас!

Блаженний Якове, невтомний у проголошенні Христової науки, молись за нас!

Блаженний Якове, добрий пастирю посвячених тобі овечок, молись за нас!

Блаженний Якове, вчителю віри, Блаженний Якове, опікуне вбогих, молись за нас!

Блаженний Якове, заступнику пригноблених, молись за нас!

Блаженний Якове, любителю єдності та згоди, молись за нас!

Блаженний Якове, на подобу Христа тихий і покірний серцем, молись за нас!

Блаженний Якове, отче І охоронцю нашої Вітчизни, молись за нас!

Блаженний Якове, могутній опікуне перед Богом, молись за нас!

Блаженний Якове, славний багатьма чудесами, молись за нас!

Щоб ми були ревними шанувальниками Пресвятих Дарів, випроси нам у Бога!

Щоб ми часто і гідно приймали Святе Причастя, випроси нам у Бога!

Щоб ми Вітчизну нашу любили у Бога і для Бога, випроси нам у Бога!

Щоб ми близьких наших любили у Богові і добре їм чинили, випроси нам у Бога!

Щоб ми постійно звертались до Тебе і Тебе наслідували, випроси нам у Бога!

Щоб ми з Тобою в небі царювали, випроси нам у Бога!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, прости нас!

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, вислухай нас!

Агиче Божий, що береш гріхи світу, Господи, помилуй нас!

С. Молись за нас, блаженний Якове

В. Щоб ми удостоїлись обітниць Христових.

Молімося: Господи, Котрий у блаженному Якові, твоєму єпископу і сповіднику, відновив апостольський дух, вчини, просимо, за його посередництвом, щоб ми вірили у те, чого навчав та наслідували утому, що чинив. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Про канонізацію бл. Якова Стрепи

Всемогутній, добрий Боже, Ти блаженного Якова Стрепу підніс до єпископської гідності і провадив до святості дорогою ревного виконання служіння ввіреній його опіці пастві. Він своєю вірністю Євангелію проявив себе мужом великих чеснот, глибокої і правдивої побожності, взірцем та прикладом простого і чесного життя. Через його заслуги просимо Тебе, добрий Отче, щоб він міг бути вказаний в славі святих Церкви, щоб ми за його прикладом, щораз більше зростали в ревній любові до Тебе і ближніх. Через Христа, Господа нашого. Амінь.
Отче наш..., Радуйся Маріє..., Слава Отцю...


Молитва за посередництвом бл. Яна Антоніо Фаріна

О Боже Отче, що є єдиним джерелом святості, дякуємо Тобі за те, що Ти дав нам в благословенному Яні Антоніо Фаріна невтомного пастиря, відважного вчителя, отця убогих; зміцненого Святим Письмом і Божою Євхаристією; палаючого любов‘ю, яка черпається з серця Твого Сина і Марії Діви.

Ти вчинив його мужнім у життєвих випробуваннях, повним співчуттям до страждаючих. Через його приклад уділи нам любов і вірність Церкві, розбуди в нас почуття милосердя і любові, щоб ми могли служити Тобі в найменших, убогих і хворих.

Дай нам Твого Святого Духа, щоб ми співпрацювали з Тобою для зростання Твого Царства, та щоб відчинились навстіж двері світу перед Твоїм Сином Ісусом Христом. Амінь.

Подай нам, Господи, через його заступництво ласку, яку потребуємо... (тричі Слава Отцю...)


Молитва за священика сповідника

Святий Яне! Ти готовий швидше прийняти мученицьку смерть, ніж зрадити священне таїнство покаяння. Прошу тебе, заступайся за всіх священиків, котрі є служителями цього таїнства. Особливо доручаю неустанній твоїй опіці мого сповідника і духівника.

Молися за нього, святий Яне, коли він звершує Священну Жертву на вівтарі; молися за нього тоді, коли він проповідує; тоді, коли відвідує вмираючих, тоді, коли звертається до Господа через особисту молитву; а особливо молися за нього тоді, коли він від імені Бога звершує таїнство примирення, займаючи крісло суддівське, щоб судити і наставляти, втішати і попереджати, зцілювати і прощати. Для всіх, хто у нього сповідається, вимоли щирі сльози каяття і благодать більшого страху перед гріхом, ніж страху перед смертю.

Святий мученику! Почуй цю молитву мою і дай всім священикам за твоїм заступництвом благочестивий розум, чисте серце і гаряче завзяття до праці для спасіння людських душ; мені ж пошли особливу благодать, щоб ретельно уникав я всіх гріхів мови. Амінь.