З сімнадцятого лютого розпочався Великий піст. Це час, коли ми повинні більше заглибитись у своє духовне життя, подумати про ставлення до оточуючих і вчинки щодо них. І провідником у цьому має стати саме молитва.

Переживати піст ми можемо у різних формах його вираження. Одним з таких способів є реколекції, що допомагають нам краще осмислити своє буття і з’єднатися з Богом.

Сама назва походить з латинської «recolere», що означає «збирати заново». Та для Церкви це слово набуло ширшого розуміння. І реколекціями називають час поновлення зв’язку людини з Богом.

 

Перші реколекції сягають ще періоду Старого Завіту. Наприклад, Мойсей сорок днів і сорок ночей провів усамітнено в молитвах з Богом на горі Синай. Ілля також віддалився від людей, і жив біля Керіт-потоку, що на схід від Йордану, щоб присвятити себе Творцеві і «Круки приносили йому хліба й м’яса вранці та хліба й м’яса ввечорі, а пив він з потоку.» Ісус Христос часто перебував на самоті, щоб молитись до Отця Небесного. Реколекції – це час, коли людина виривається з буденного життя, щоб присвятити себе Богові. Вже в п’ятому столітті вони почали набувати масового характеру. Люди збирались навколо проповідника, котрий проголошував їм Слово Боже і закликав до покаяння і навернення.

Суттєвих змін до нашого часу в проведенні реколекцій не відбулось. Найчастіше для їх проголошення запрошують священиків або людей, які спеціалізуються в вибраній темі.

Ще реколекції поділяють на групи залежно від віку, статі чи сімейного стану. Це пояснюється тематикою проповідей, оскільки для кожної групи людей потрібен індивідуальний підхід. Реколекції поділяють за часом проведення. Найкоротшими є триденні. Також їх можна переживати в мовчанні – найчастіше так усамітнюються ті, котрі збираються стати священиками. Це допомагає набути більшої зосередженості на молитві та розважанні Святого Письма.

Цього року (26 – 28 лютого) у нашій парафії відбудуться триденні реколекції. Розпочнуться вони Хресною Дорогою в каплиці на вул. Клюсівській, 30 о 17:30. Темою цих духовних вправ буде «Боже Милосердя». Для їх проведення до нас приїде отець Ян Якуб’єц з Сєправ’я поблизу Кракова. Також з собою він привезе мощі святої Фаустини Ковальської, котра буде покровителькою цьогорічних реколекцій.

 

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь в спільній молитві. Бажаємо в час Великого посту краще пізнати Христа та досвідчити Його милосердя. Нехай зерна Божого Слова щедро проростуть в Ваших серцях.

На фото о. Ян Якуб’єц

Оксана Гучок
Оксана Гірчак

Фотографії з реколекцій [ 26 лютого 2010 - 28 лютого 2010 ]