НАЙСИЛЬНІША МОЛИТВА - РОЗАРІЙ

У ЖОВТНІ КАТОЛИКИ МОЛЯТЬСЯ НА РОЗАРІЮ.

ЗАПРОШУЄМО ЧЕРВОНОГРАДЦІВ ТА ГОСТЕЙ НАШОГО МІСТА

КОЖНОГО ДНЯ, ПІСЛЯ СВЯТОЇ МЕСИ, НА ЦЮ МОЛИТВУ.

Розарій – це поєднання усної молитви і роздуму над Таємницями життя Христа і Його Матері. Ця молитва зазвичай здійснюється за допомогою чоток. Окрім молитви, зверненої до Діви Марії ми роздумуємо над словами молитов “Отче наш” і “Слава Отцю…”. Весь Розарій охоплює 20 подій, або “таємниць”, з яких 5 радісних – з дитинства Ісуса Христа, 5 світлих, введених Папою Йоаном Павлом II, 5 скорботних, – що відносяться до страждань Ісуса і Його смерті, і 5 славних – що нагадують про вічну славу Ісуса і Марії на небесах…

За традицією, радісні таємниці читаються в понеділок і суботу, скорботні – у вівторок і п’ятницю, світлі – в четвер, славні – в середу і неділю. Здійснюється хресне знамення, читається “Вірую в Бога Отця…”. Потім береться перша намистина і читається “Отче наш”. На трьох наступних – три рази “Радуйся, Маріє” (для помноження віри, надії і любові). Після цього – “Слава Отцю…”. Ці молитви складають вступ Розарію. Після цього оголошується назва частини і першої таємниці. На великій намистинці читається “Отче наш”, на маленьких – 10 “Радуйся Маріє”. В кінці кожної таємниці вимовляється “Слава Отцю…”. (http://www.ofm.org.ua/library/rozarij.html)

Знак хреста

В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Молитва Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі.

Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.

Ангельське привітання

Радуйся, Маріє, благодаті повна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, Ісус.
Свята Маріє, Мати Божа, молись за нас, грішних, нині і в годину смерті нашої. Амінь.

Славослів’я

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу. Як було на початку, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

А також після кожної Таємниці додаємо молитву:

О Маріє, без первородного гріха зачата, молись за нас, що звертаємось до Тебе.
О Ісусе, прости нам гріхи наші, спаси нас від вогню пекельного, приведи на небо всі душі, а особливо ті, які найбільше потребують Твого милосердя.

Апостольський символ віри

Вірую в Бога Отця Вседержителя, Творця неба і землі, і в Ісуса Христа, Його Єдиного Сина, Господа нашого, що був зачатий від Духа Святого і народився від Діви Марії, що страждав за Понтія Пилата, був розп’ятий, і помер, і був похований, і зійшов у відхлань. Третього дня воскрес із мертвих, вознісся на небеса і сидить праворуч Бога Отця Вседержителя, звідки прийде судити живих і мертвих.
Вірую в Духа Святого, святу вселенську Церкву, сопричастя Святих, відпущення гріхів, воскресіння плоті, вічне життя. Амінь.

Молитва про опіку Божої Матері

Під Твій захист прибігаємо, Пресвята Богородице Діво. Благаннями нашими не погорди у потребах наших, але від усяких небезпек завжди нас визволи, Діво преславная і благословенная.
О Володарко наша, Заступнице наша, Посереднице наша, Утішителько наша! З Сином своїм примири нас, Синові своєму доручи нас, Синові своєму віддай нас.

Радісні таємниці (по понеділках і суботах):
1. Благовіщення (Лк 1, 26-38)
2. Відвідини святої Єлизавети (Лк 1, 39-45)
3. Різдво Христове (Лк 2, 1-19)
4. Жертвування Ісуса в Єрусалимському храмі (Лк 2, 22-35)
5. Знайдення Ісуса в храмі (Лк 2, 42-51)

Світлі таємниці (по четвергах):
1. Хрещення Ісуса у Йордані (Мт 3)
2. Перше чудо в Кані Галілейській (Йн 2, 1-11)
3. Проголошення Божого Царства і заклик до навернення (Мт 5, 1-16; 7, 24-29)
4. Преображення Господа на горі Табор (Мт 17, 1-13)
5. Встановлення Євхаристії (Йн 13, 1-5. 12-17; Мт 26, 26-30)

Скорботні таємниці (по вівторках і п’ятницях):
1. Ісус у Гетсиманському саду (Мт 26, 36-44)
2. Бичування Ісуса (Лк 23, 13-23; Йн 19, 1)
3. Вінчання Ісуса терновим вінком (Йн 19, 2-11. 14b-15a)
4. Хресна дорога Ісуса (Лк 23, 26-28. 32-38)
5. Розіп’яття й похорон Ісуса (Йн 19, 23-27; Лк 23, 44-49)

Славні таємниці (по середах і неділях):
1. Воскресіння Ісуса (Мт 28, 1-10)
2. Вознесіння Ісуса (Мт 28, 16-20; Діян 1, 8-9)
3. Зіслання Святого Духа (Діян 2, 1-4)
4. Внебовзяття Пресвятої Діви Марії (Йн 14, 1-4. 6б)
5. Коронування Богородиці на Царицю неба й землі (Еф 1, 3-10)

КОРОТКО ПРО РОЗАРІЙ

Жовтень у Католицькій Церкві – це місяць, присвячений на особливе почитання Пресвятої Богородиці через молитву на Розарію.

Розарій, від часів св. Домініка (1170 - 1221) по сьогоднішній день під натхненням Святого Духа, поступово розвивався та був улюбленою молитвою багатьох святих. Святіший Отець Павло VI у своєму апостольському зверненні «Maрійський культ» підкреслив євангельський характер Розарія та його христологічну орієнтацію.

Святий Папа Йоан Павло ІІ видав про Розарій свій Апостольський лист Rosarium Virginis Mariae (Розарій Діви Марії). У ньому до традиційних Таємниць – Радісних, Скорботних і Славних – він додав ще і Таємниці Світлі. Молитва на Розарію в житті цього Папи була його улюбленою молитвою. Про Розарій він висловився так: «Від ранніх моїх літ, ця молитва мала важливе місце в моєму духовному житті. Розарій мене супроводжував в хвилинах радості та випробувань. Йому я доручав мої турботи, в ньому я завжди знаходив потіху».

Після свого обрання на Папу він сказав: «Розарій – це моя улюблена молитва. Чудова молитва! Чудова своєю простотою і глибинністю… Наше серце здатне включити в ці десятки Розарія всі факти, які творять життя людини: родину, націю, Церкву, людство, а також і переживання, як особисті, так і ближніх, а особливо тих, хто нам близький та кого цінимо найбільше. Таким чином, ця проста молитва Розарія можна сказати визначає ритм людського життя».

Своєю простотою і глибинністю молитва на Розарію також і нині широко поширена серед людей. Вона набула особливого значення в приватних об’явленнях Божої Матері в Люрді, а особливо у Фатімі. Там Пресвята Богородиця доручила молитися на Розарію за мир у світі і за навернення грішників. Вона теж просила, щоби наприкінці кожної десятки добавляти ще й таку молитву: «О Ісусе, прости нам гріхи наші, спаси нас від вогню пекельного, приведи на небо всі душі, а особливо ті, які найбільше потребують Твого милосердя».

Молитва на розарію нині є найпоширенішою молитвою серед католиків і стала немов би католицьким молитовним символом. Розарій – це особлива молитва для випрошування ласки про мир: про мир у світі, про мир у родинах, про мир у людських душах, як рівно ж і молитвою за навернення людей до Бога.

За матеріалами о. Василя Цимбаліста OSBM

* Роза́рій, (латинською rosarium) — традиційна католицька молитва, в перекладі з латинської означає «сад з троянд».

Вервиця походить від давньоруського слова вьрвь (верв), що означає шнурок, мотузка.